loading

TEDAVİLERİMİZ

ORTOGNATİK CERRAHİ
TEDAVİLER

ORTOGNATİK CERRAHİ TEDAVİLER

Ortodontide büyüme gelişim dönemi içerisinde, alt ve üst çenelerin gelişim bozuklukları fonksiyonel ve ortopedik uygulamalarla tedavi edilebilmektedir. Fonksiyonel çene tedavisi dediğimiz uygulamalar, büyümeye ve gelişmeye devam eden yüz kemiklerinde büyümeyi istediğimiz yönde ve miktarda değiştirebilme üzerine çalışmaktadır. Ancak büyüme gelişim süreci tamamlanmış olan yetişkin hastalarda; üst çene darlıkları, alt ve üst çenenin gelişim yetersizlikleri ya da fazla gelişmiş (alt çene geriliği, alt çene büyüklüğü, üst çene geriliği ya da üst çenenin fırlaklığı) olduğu durumlar ile alt çene asimetrileri ortognatik cerrahi (ameliyatlı ortodonti) ile tedavi edilebilmektedir. Genellikle ortognatik cerrahi operasyonların yapılabilmesi için hastanın kemik gelişiminin tümüyle bitmiş olması gerekmektedir ki bu da çoğunlukla 18 yaş üzeri dönemde mümkün olmaktadır.

Çoğu ortodontik iskeletsel bozuklukta, ortognatik cerrahi tedavi planlanması durumunda hastanın alt ve üst çenesinin pozisyonu yüze ve kafatasının tabanındaki kemik oluşumlara göre değerlendirilerek tek çene mi çift çene mi operasyonu olacağına karar verilmektedir. Bu planlama, ortodontist ile ameliyatı yapacak olan cerrahın ortak kararına bağlıdır. Tabiki bu planlamalar, hastalardan alınmış farklı açılardaki röntgenler (Lateral sefalometri, Posteroanterior sefalometri, Panoramik vs), bazı durumlarda bilgisayarlı tomografiler, alt ve üst çenenin ölçü modelleri ya da dijital ölçüleri ile ağız içi ve ağız dışı fotoğrafların üzerinde çalışılarak yapılmaktadır.

Bu tedavilerde alt ve üst dişler ortodontik tedaviyle kendi çenelerinde en ideal durumuna getirilmeye yani çapraşık dişler düzeltilmeye ve tüm dişler en doğru açısına ulaştırılmaya çalışılır. Bunun sonucunda çoğunlukla ameliyat olacak hastalarda tedavi öncesi duruma göre ameliyat öncesi durumları daha bozuk kapanışa gelmektedir. Bunun nedeni çeneler arasındaki iskeletsel bozuklukların olası en iyi çiğnemeyi sağlamak için dişler tarafından kamufle edilmiş olmasıdır.

Öncesi

Sonrası

Ameliyat öncesi ortodontik hazırlık süreci hastanın ağız içi durumuna göre 1-1,5 seneden 3 seneye kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ortodontistler tedavilerini ameliyat sonrasında 3-6 ay gibi bir sürede bitirilecek şekilde planlar ve yürütürler.

Ortognatik cerrahi tedavilerden birisi üst çenenin darlıklarını tedavi etmek için yapılır. Bu tedavilere literatürde SARPE (İngilizce Surgical Assisted Rapid Palatal Expansion teriminin baş harflerinden gelir) adı verilmektedir. Genel anestezi altında ameliyatla üst çene kemiğinin komşu olduğu kemiklerle ve kendi içindeki Sutura Palatina Media olarak bilinen orta hattaki oynamaz eklemi zayıflatılarak farklı apareylerle üst çene genişletmesi şeklinde uygulanmaktadır. SARPE ameliyatları, diğer ortognatik cerrahi ameliyatlarının aksine ortodontik tedavinin başlangıcında yapılmaktadır.

Öncesi

Sonrası

Bu başlık altında kısaca ameliyatlı ortodonti planlamasından hastayı kurtarmaya yönelik yapılan kamuflaj tedavilere de değinmekte fayda vardır. Kamuflaj tedavileri, hastalar tarafından hep istenen hep beklenen durumlardır. “Ameliyatsız çenemi düzeltir misiniz” diye ortodonti uzmanlarına pek çok hasta başvurmaktadır. Dişler çenelerin yanlış pozisyonlarına rağmen kapanışa getirilmeye kamuflaj tedavisiyle zorlandığında zamanla çene eklem ağrısı, çene kilitlenmesi gibi sorunlar oluşabildiği gibi dişlerin köklerini saran destek kemik ve diş eti dokusunda kayıplar ve çekilmeler görülebilmektedir. Bu nedenle, ameliyatlı ortodonti aslında hastanın gelecekteki çene eklem sağlığını ve dişlerin periodontal açıdan sağlığını da düşünen bir tedavi uygulamasıdır.

Öncesi

Sonrası